Sluneční lázeň –nakolik pleti prospívá?

SLUNEČNÍ LÁZEŇ 

Slunce – ta kulatá žhavá věc co pluje pomalu po obloze, učarovala mnohým. Rádi se kocháme jeho paprsky, které laskají naši kůži, tělo a příjemně ho prohřívají. Nakolik ale sluneční lázeň pleti prospívá?

Léto je krásné období s maximem slunečných dní, teplem a množností pobývat venku jen ve sporém oděvu – na lehko. A pobyt u vody a opalování v plavkách je nejen prima záležitost, ale také nás pozitivně nabíjí.

 

Nakolik jsou, ale tyto paprsky příznivé naší pleti přesně nevíme. Proto je dobré dodržovat při pobytu na slunci určitá pravidla. Jen tak se vyhnete nežádoucím reakcím kůže a budoucím problémům s ní.

 

Kdo maže, ten jede – i na sluníčku!

Mazejte se a to nejen při přímém opalování v plavkách a u vody. I když někam vyrážíte – za nákupy, na procházku, na setkání s přáteli či rodinou. Vše, co probíhá venku za slunečných dní, potřebuje ochranu vaší pokožky ve formě vhodného krému, emulze, nebo pleťového mléka na opalování, či krému s vysokým SPF, spolu s ochranou proti UVA a UVB.

 

A jak často?

Ano. Jak často se mazat i slunit? Vždycky choďte na slunce namazaní. Pokud se koupete, obnovte po koupání vrstvu krému na pokožce znovu. A na slunci byste měli pobývat podle fototypu, kterým jste a podle sluneční kosmetiky, kterou využíváte. A pak se přesunout do stínu a po půlhodině až hodině lze opět vystavit tělo a pleť slunečním paprskům. 

 

Nejen na přímém slunci

A nemylte se, sluníčko září i skrz mraky, a tak i za času kdy je takzvaně „pod mrakem“ je dobré být namazán. Samozřejmě vně, ne vnitřně. A proto mějte doma vždy kosmetiku s SPF faktorem. SPF znamená zkratku anglického výrazu sun protection filter, a je označením času, po který je vaše pokožka při použití určité síly SPF chráněna. Kupříkladu pleťový ochranný krém s SPF 20 umožňuje fototypu I být na slunci cca 3 hodiny a deset minut. K výsledku se dopracujete jednoduše – číslovku kosmetiky násobíte deseti a dostanete v minutách celkový čas, po který lze bez ohrožení na sluníčku pobývat.

 

Co je fototyp?

Fototyp je dán intenzitou pigmentace kůže, a hodnotí se podle toho, jak kůže reaguje na vystavení slunečních paprsků. Je to závislé na vaší pigmentaci pokožky, barvě očí a vlasů.

Fototypy se dělí dle římských čísel na

  • I. vždy se spálí, nezhnědne
  • II. většinou se spálí, zhnědne málo
  • III. zřídka se spálí, zhnědne dobře
  • IV. nespálí se nikdy, zhnědne do tmava
  • V. asijský typ
  • VI. tmavý typ

 

Nadměrné slunění je peklo pro kůži

Ano, a to doslova. Ultrafialové záření má zmíněné UVA a UVB paprsky, když UVA záření proniká hluboko do kůže, přičemž nehřeje. A tam pak řádí. Jsou pachateli předčasných vrásek, pigmentových skvrn, oslabení imunity a tvorby nádorů na kůži. UVB paprsky oproti tomu ty teplé a hřejivé, jež cítíme na slunci. A mají za následek nadměrného slunění vyrážky, alergické reakce na slunce a spáleniny.

A proto výše zmíněná pravidla dodržujte – ve svém vlastním zájmu a zájmu svého zdraví. Přeji vám vždy krásné slunečné dny – vždy s SPF, UVA a UVB ochranou!

Zdroj foto: Flickr.com

Autor: Pavla Jelínková

 

Kontaktní informace

Platan Clinique – centrum estetické péče

Klinika Praha
Lidická 16, Praha 5

 


Klinika Olomouc
Dlouhá 524/28, Olomouc – Lazce

Otevírací doba

Klinika Praha
po - pá: dle objednávek


Klinika Olomouc
po – pá: 9:00h - 17:00h
dle objednávek
 

Rezervace

Rezervace Praha: 775 718 927
Rezervace Olomouc: 774 151 330

E-mail: info@platanclinique.cz

 

 

Ochrana osobnosti Obchodní podmínky Zásady ochrany osobních údajů Kariéra Kontraindikace Máte dotaz či připomínku?
Máte dotaz či připomínku ?