Keloidní jizvy pryč!

KELOIDNÍ JIZVY PRYČ!

Zhrublé jizvy na těle jsou pro mnohé jako stigma. Dost dobře se jim nedá předejít ani stoprocentně je léčit. Jejich prokletí je znásobeno schopností returnu – vracejí se. Jak je zlikvidovat jednou provždy?

Keloidní jizvy jsou dárečkem nahromaděne granulační tkáně a jejího růstu v místě rány a vyléčeného zranění. Mají formu pevných i pružných lézí na pokožce, případně jsou to lesklé uzlíky mnoha drobných vláken. Vystupují nad okolní kůži. Zbarvení se pohybuje od narůžovělé až po tmavě hnědou. Jejich nešvarem je rozrůstání se i mimo oblast zranění.

Keloidní jizvy nejsou nebezpečné, ale přesto jejich nositele dokáží potrápit. Často svědí, bolí a vadí. Někdy i snižují hybnost okolní kůže a mění svůj tvar. Také s nimi máte problémy? Třeba vám naše další řádky pomohou.

JAK SI OD NICH POMOCI?

  • steroidovými injekcemi
  • silikonovými náplastmi a tlakovými masážemi
  • laserem
  • kryoterapií
  • interferonem
  • retinolem
     

STEROIDY NA NĚ
Steroidovými injekcemi lze likvidovat jen menší jizvy. Ale zato docela dobře, napořád a dohladka. U větších a rozsáhlejších jizev pak díky steroidům dochází ke změkčení jizev a razantnímu snížení objemu. Každopádně tenhle způsob likvidace keloidních jizev vyžaduje opakované dávky, než zabere.  

SILIKON TAKÉ POMŮŽE

Silikonové náplasti jsou dalším tahákem k likvidaci keloidních jizev. Využití silikonové náplasti spolu s tlakovými masážemi je nejefektivnější variantou. Dokáže značně zjemnit jizvu a podstatně snižuje návratnost keloidu. Náplasti se aplikují na dané místo denně na několik hodin a to i po dobu několika měsíců.


LASEROVÉ PULZY

Jednoduchá a účinná metoda z center estetické péče je laser. Pulzní barvivové lasery mohou pomoci k vyrovnání těchto jizev na kůži, přičemž zlikvidují zarudlost. Nefungují však na rozsah keloidů plošně. Laser patří k bezpečné a minimálně bolestivé alternativě. Je však nutno opakované ošetření než je výsledek znát.

 

CHLADNÁ KRYOTERAPIE

Znamená zmrazení keloidu zevnitř. Je to nová metoda likvidace keloidních jizev, při níž lze  během jediného ošetření odstranit všechny keloidy na obličejové patii a jinde po těle cca o dvacet procent méně. Kryoterapie má nespornou výhodu v zamezení returnu keloidů zpět.

 

BÍLKOVINAMI

Interferony jsou bílkoviny. Ty vytváří imunitní systém. Interferony jsou dobrým pomocníkem zbavení se virů a bakterií. Nyní se zjistilo, že umí také snižovat keloidy – jejich velikost i produkci.

 

RETINOLEM NEJEN NA VRÁSKY

Retinol se využívá k omlazení a redukci vrásek, ale protože i vyhlazuje pleť, má účinek též na akné nebo právě keloidy. Lze jej aplikovat přímo na jizvu injekcemi. Efekt však není až ta jistý a jednoznačný.

 

Zdroj foto: Facebook.com

 

Autor: Pavla Jelínková
 

Kontaktní informace

Platan Clinique – centrum estetické péče

Klinika Praha
Lidická 16, Praha 5

 


Klinika Olomouc
Dlouhá 524/28, Olomouc – Lazce

Otevírací doba

Klinika Praha
po - pá: dle objednávek


Klinika Olomouc
po – pá: 9:00h - 17:00h
dle objednávek
 

Rezervace

Rezervace Praha: 775 718 927
Rezervace Olomouc: 774 151 330

E-mail: info@platanclinique.cz

 

 

Ochrana osobnosti Obchodní podmínky Zásady ochrany osobních údajů Kariéra Kontraindikace Máte dotaz či připomínku?
Máte dotaz či připomínku ?